At starte – Udstyret – Udvidet kapacitet
At starte:
For mig kom impulsen til at starte med at brygge øl i 2005, efter en artikel i Samvirke som handlede om muligheden for at brygge sit eget øl derhjemme. Det krævede ikke mange overvejelser før jeg var tændt på ideen, og efter lidt research på nettet stod det klart, at der i Danmark allerede var et miljø omkring håndbryg, enkelte hjemmesider med nyttige informationer om brygning, special forretninger som solgte udstyr og råvarer til ølbrygning, og også flere nye mikrobryggerier var i gang med at revolutionere forståelsen af øl, med de mange spændende variationer og smagsoplevelser der gemmer sig i special øllets verden.
Efter et par bryg med maltekstrakt, som var et overkommeligt sted at starte, fandt jeg frem til at lave øllet helt fra bunden på et “Nimbus” anlæg produceret og solgt hos Lund Teknik.
Anlægget var en elegant løsning til en effektiv brygproces med et minimum af pladsforbrug. Hvis jeg skulle købe et prisbilligt anlæg i dag ville jeg nok vælge en Brewster Beacon, (se evt på “hjemmebryggeren.dk” ). Eller betale lidt mere og få den lidt bedre “BrewZilla 3.1” som kan købes online fra Sverige (se evt på “olbrygging.se”).
BrewZilla findes også i en stor version på 65 liter.
Se mere om selve ølbrygningen under “Brygprocessen”
Allerede fra de første bryg var der store oplevelser i glasset. Spændingen over processen og glæden ved at drikke det øl man selv har lavet, er bestemt værd at dele med andre, så derfor vil det glæde mig hvis du bliver inspireret af nogle af de følgende beskrivelser, eller finder noget du kan bruge.
Udstyret:
Jeg beskriver herfra det udstyr jeg brugte for år tilbage. Der er mange måder at brygge øl på rent udstyrsmæssigt, nogle kræver kun små investeringer, f.eks “brew in a bag” og der findes også mere helstøbte løsninger som min “Nimbus” er et ældre eksempel på. Der er sidenhen kommet mange nye og smarte bryggryder og systemer i handelen, så hvis man står og vil i gang med ølbrygningen betaler det sig at se sig lidt omkring inden man vælger sit nye udstyr.
Brygningen foregik bare i et lille bryggers, og udstyret blev stillet op når det skulle bruges.
Det glædeligt budskab er altså at alle kan komme i gang hvis de vil, fordi håndbrygning sagtens kan gøres hjemme i køkkenet eller i bryggerset, og f.eks er “Nimbus” anlægget, en meget praktisk løsning som kan stilles op når man vil brygge.
Der er som nævnt mange andre løsninger på hvordan man håndbrygger, og det er også et temperaments spørgsmål hvilken metode med bedst synes om.
Mit basis brygudstyr bestod af en 27 liters isoleret elgryde med termostat kaldet “Nimbus”.
(Du kan læse nærmere om selve brygningen under “Brygprocessen”.)
Gryden har en taphane i bunden
Man bruger en indsats-si som passer ned i gryden for at kunne skille masken fra urten.
Indsats-sien kan gradvist løftes trinløst op ved hjælp af den kran der følger med.
Med anlægget hører der også en lille pumpe, slanger med en fordelings ring som bruges til at cirkulere urten under mæskningen, det hele kan ses nedenfor.
Hele Nimbus anlægget
Efter endt kogning slutter man modstrømskøleren til taphanen, og tapper den afkølede urt direkte ned i gærings spanden, og gæringen kan begynde.
Efter endt gæring bruger man en hævert med en flaske påfylder for enden, til at tappe på flasker.
Efter øllet er flasket skal der en kapsel på.
Og så er der ikke langt til man kan sidde og nyde en håndbrygget øl !
Du kan læse nærmere om selve brygningen under “Brygprocessen”.
Udvidet kapacitet:
Når ens venner og bekendt også gerne vil smage det håndbryggede øl, kan man godt bruge et lidt større udstyr, og jeg har udvidet kapaciteten flere gange, først med en 50 l og 70 l og senere en 98 liters gryde så jeg kunne lave en lidt større mængde hvis der skulle blive brug for det til en fest eller lignende.
Systemet med disse gryder er lidt anderledes end Nimbus anlægget.
Man mæsker i en gryde og koger i en anden og gerne større gryde. De tre gryder har alle en falsk bund, som er en syrefast rustfri stålplade med en masse 3 mm huller i som tjener både som filter for masken og som humlefilter efter kogningen.
Gryderne har alle tap haner i bunden, og kan kombineres så jeg kan lave mellem 50-80 liter på et bryg.
De større gryder er beregnet til gasblus, og selvom gas er en effektiv varmekilde kan man godt fremskynde kogningen lidt med en 2000 W dypkoger.
Jeg pumper urten fra mæske- til kogegryde med denne solar pumpe som tåler 100 grader.
Til den større volumen bruger jeg en pladekøler for hurtig og effektiv køling.
Pladekøleren er super effektiv og kan med solar pumpen nemt køle 5liter/min.
Men det er nødvendigt med en form for filter for at pladekøleren ikke skal stoppe til. Udover den lille y-strainer/snavsesamler som er monteret på køleren, bruger jeg min hopback som forfilter. Den kan bruges både med eller uden humle, da jeg har modificeret den en smule.
Hop back´en er beregnet til at give urten et sidste skud humle inden kølingen. Urten pumpes fra kogegyden gennem hopback´en og videre ind i pladekøleren og ned i gærspanden.
Efter kølingen gærer øllet i en eller flere gærspande,
Efter nogle uger er resultatet i glasset